De film gemaakt is door Nick van der Meij van NickVisualsProduction.

Op maandag 20 mei organiseerde Initiatiefrijk Hillegom (IRH) in samenwerking met gemeente Hillegom een avond over duurzaam ondernemen bij Rabobank Bollenstreek. Een onderwerp dat alle ondernemers aan gaat, maar wat moet je ermee, wat kun je ermee en wie gaat dat betalen? Na een introductie door IRH voorzitter Marieke Kleiss-Noordermeer werden deze vragen nader belicht en met elkaar besproken.

Wat moet je doen?

Robert van der Voort van Omgevingsdienst West-Holland kwam vertellen over de wettelijke eisen omtrent energiebesparing voor bedrijven. “Zonder deze energiebesparingsstap, zouden we een onmogelijke opgave hebben om genoeg duurzame energie op te wekken.”

Zo bestaat er al langer het activiteitenbesluit, waarbij voor 19 branches erkende verduurzamingsmaatregelen zijn opgesteld. Daarnaast is er ook de Europese Energie Audit (EEA) en het energielabel voor gebouwen. Maar nieuw is dat vanaf 1 juli de grotere bedrijven moeten voldoen aan de informatieplicht over welke duurzame maatregelen er binnen het bedrijf al zijn toegepast. Benieuwd of jouw bedrijf hieraan moet voldoen? Kijk dan op https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/wetcheckerenergiebesparing/

Wat kun je doen?

Vervolgens was het woord aan de mensen in de zaal. Een mooi verhaal van een ondernemer, die hun nieuwe bedrijfspand volledig zelfvoorzienend wist te maken. En dat bevalt hem goed! Waar hij wel tegenaan liep was de grote kostenpost en het bleek niet makkelijk te zijn om daarvoor subsidies te krijgen. Direct barstte de discussie los over de mate van duurzaamheid van pelletkachels. De conclusie hierbij was; hoe lokaler de houtkorrels, hoe beter. Zo is de Meerlanden bezig met het produceren van houtpellets uit de regio. Verwacht wordt dat dit in 2021 beschikbaar wordt voor de markt.

Wie gaat dat betalen?

Tijdens de presentatie van de Rabobank door René Roumen en Joeri Beernink, lieten ze weten dat de Rabobank alles zo duurzaam mogelijk doet. Maar dat verwachten ze ook van de klanten waaraan zij een financiering verlenen. Binnen tien jaar verwachten ze dan ook dat al het door hen gefinancierde commerciële vastgoed verduurzaamd is. De Rabobank Bollenstreek ondersteund ondernemers door middel van Groenleningen en voor de echte koplopers de Impactlening.

Bij verschillende interessante informatietafels konden ondernemers vragen stellen over duurzaamheid en energiebesparing. Wethouder Karin Hoekstra sloot de avond af met de boodschap: “In Hillegom willen we in 2030 al energieneutraal zijn en in 2050 zelfs helemaal klimaatneutraal. Dit kunnen we als gemeente niet alleen, daar hebben we u voor nodig.”

Een mooie tip die nog werd meegegeven is dat je ook verder kunt kijken en handelen dan enkel de verplichtingen. Wetgeving is slechts bedoeld voor de achterblijvers!

Op de hoogte blijven?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Aankomend evenement


januari 27 / 17:00

Hillegomse Ondernemersborrel
Bekijk de gehele agenda